2009-01-23

ÖSTERLEN & YSTAD - SVERIGES BÄSTA SKAFFERI?

Den kulinariska profilen på Österlen och Ystad är av tradition välkänd. Här finns många prisbelönta kockar som får gästers saliv att rinnna till. Många slott, krogar, restauranger och gästgiverier har fantastiska läckerheter på mat- och drycksemenyerna. Nu stärks vår kulinariska destination ytterligare, bl a genom ett antal utmärkelser och Matrundan Österlen som i maj genomför sitt populära evenenemang (läs mer om Matrundan Österlen längre ner).

Buhres i Kivik har tilldelats DIPLOM från Gastronomiska Akademien med följande motivering: ”För att med kvalitet och gedigen kunskap om havets frukter blivit ett gastronomiskt landmärke.

Kockarna Alexander Sjögren och Anna Johansson från Mötesplats Österlen har gått till final i ”Årets kock 2009”. Finalen sänds i TV4 den 5 februari kl 21.00.

Johan Axelsson som är kock på Kronovalls Slott har lagat mat i Nyhetsmorgon i TV4. Johans middagstips och tv-inslag hittar du på http://www.recept.nu/ eller http://www.tv4.se/

Årets Matrunda på Österlen går av stapeln 16-24 maj.

Det finns gott om kvalificerade mataktörer på Österlen och den stora bredden ger en spännande mångfald. När projektet Matrundan startade förra året samlades krafterna i en matmanifestation, som lät tala om sig över landet. Nu är förberedelserna för Matrundan Österlen 2009 i full gång, datum är fastställt till 16-24 maj.

Maten som upplevelse har en given plats på Österlen. Här finns alla råvarorna, här finns ett gediget matkunnande och här finns mataktörer av alla slag. Här finns specialister och här finns bredd, ett utbud som nu samlats under aktiviteten Matrundan Österlen. Under en långvecka 16-24 maj, med Kristi Himmelfärdsdagen som extra klämdag, har besökare möjlighet att bekanta sig med det kulinariska Österlen och kan liksom under Konstrundan, välja det som passar den egna smaken.

Bland de ca 30 medlemmarna finns ett flertal restauranger och gästgiverier med övernattningsmöjligheter, för grupper eller enskilda. Här finns gårdsbutiker med fisk, kött, bröd, choklad, grönsaker, bär, frukt, kryddor m m, egna produkter eller från grannen i närheten. Här finns vingårdar och trädgårdskaféer, utrymme för kultur kopplad till gastronomi.

Detaljprogrammet för Matrundan Österlens år 2009 är inte klart men precis som föregående år kommer det att bjudas på dryckesprovningar, föreläsningar, avsmakningar, övernattningar och en hel del överraskningar på den kulinariska menyn. http://www.matrundan.se/

Pressinformationen angående Matrundan Österlen utsänd av Karin von Schenck, styrelseledamot och ansvarig för pressinformation för Matrundan Österlen Tel 0414-30076 E-adress info@sparris.se

Joachim Orrenius
VD VisitSkåne AB/VisitÖsterlen Turistbyrå
http://www.visitosterlen.se/

1 kommentar:

Marika sa...

Prova semlorna på Café Smulan, Albovägen 36 i Brösarp. Anna Gartz bakar de godaste semlorna i trakten.
Hälsningar
Marika