Salongen på Skillinge Teater är fullsatt till sista teaterstol. På scenen, åtta stolar som besitts av sju författare och en samtalsledare. Bokens Dag är ett av allt fler säsongsförlängarevenemang här i sydöstra Skåne. I dagarna två (13-14 september) arrangeras för andra året i rad det mycket populära Bokens Dag på Österlen. Idén till Bokens Dag på Österlen är Monica Wahlgrens. Örebrokvinnan som efter flytt till Österlen och Skillinge tyckte att det var skandal att det inte fanns ett sådant arrangemang på Österlen där kulturen står så högt i kurs. Hon hade tidigare arrangerat bokdagar i Örebrotrakten, så erfarenheten fanns. Men som så ofta när nya och friska idéer dyker upp möts det till en början av en del skepsis och "det går inte"-kommentarer. Monica var envis och visste vad hon ville göra - nu efter två framgångsrika arrangemang är det inte många som har något negativt att säga. Olyckskorparna har slutat kraxa, åt detta i alla fall, och tvärtom är det nu många som vill vara med att spegla sig i glansens framgång på olika sätt. Den enda kritiken som kan skönjas är att alla som vill se arrangemanget inte får plats, vilket understryker succén med evenemanget.
Arrangemangets klo är de båda dagarnas författarsamtal men här finns också ett antal bokbord där lokala författare berättar och säljer sina böcker. I den lokala novelltävlingen "Havet", har tre kvinnliga författare från sydöstra Skåne gått till final. I morgon söndag avslöjas vem som får ta emot förstapriset av Göran Ljungkrantz från Sparbanken Syd. Sparbanken Syd är en av sponsorerna till Bokens Dag.
Gunilla Janlert från Simrishamns kommun invigningstalar och poängterar att den tryckta boken minsann inte är död. Jag håller med - i takt med att allt större aktivitet sker via internet (bloggar, sociala nätverk, nedladdningar och webbtidningar) tror jag behovet av det tryckta ordet i t ex böcker och tidningar, blir allt större. Vi behöver något att hålla och bläddra i när vi läser godnattsaga för barnen eller fördjupar oss i vår egen nattlektyr. Radiojournalisten Martin Dyfverman leder sedan samtalen med de sju författarna: Herman Lindqvist, Birgitta Lindqvist, Björn Hellberg, Håkan Nesser, Karin Brunk Holmqvist, Klas Östergren och Isabelle Halvarsson. I pauserna signerar och säljer de sina böcker.
Herman Lindqvist berättar om din nya bok "Madame de Pompadour", en av den franske kungens älskarinnor. Hon var en inflytelserik kvinna och var bl a den som fick fransmännen att starta en krigshögskola. Ofta var det också hon som utsåg de politiska förtroendemännen i dåtidens Franrike och det var hon som förde in och introducerade jordgubben (Madame de Pompadour var mycket intresserad och kunnig inom trädgårdsskötsel) för fransmännen. 43 år gammal dog hon. "Man ska inte ha större trädgård än vad ens fru klarar av", avslutar Herman sin stund i heta stolen. Kan den kommentaren varit riktad till hans egen fru Birgitta? Herman Lindqvist är född 1943 i Stockholm och uppväxt i Helsingborg. Han har under drygt 20 år arbetat som utrikeskorrespondet och har bevakat krigshändelser runt hela jorden. Över 100 länder har han besökt och redan 1969 skrev han sin första bok. Sedan debuten har det blivit ytterligare nästan 50 böcker, främst historiska skildringar. Bokserien Historien om Sverige har blivit en stor succé och Herman har via många tv-program gjort den svenska historien både lättillgänglig, spännande och informativ.
Karin Brunk Holmqvist berättar sedan att hon varit statist vid ett par av Hasse & Tages filmklassiker, bl a Picassos äventyr. Karin tycker att hon själv är ett levande bevis på att det aldrig är för sent att börja med något. Hon syftar då på sin egen författarkarriär som tagit fart på senare år. Den bok hon berättar om heter "Sirila gentlemän sökes". Ordet sirila är ett påhittat ord som man förhoppningsvis får en förklaring av när man läser boken. Karin själv vet inte heller riktigt vad det betyder... Boken handlar om två Tomelilla-väninnor som tillfälligtvis tvingas flytta till ett ålderdomshem p g a att deras fastighet blivit tvångsinlöst av Tomelilla kommun. De gamla damerna sätter senare in en kontaktannons i lokaltidningen och får en del udda svar... Karin som själv är Tomelillabo debuterade 1996 med diktboken "Nära verkligheten". Året efter kom framgången med "Potensgivarna". 2006 blev Karin utsedd till årets ambassadör för sydöstra Skåne och i år var hon nominerad till Ystads Allehandas kulturpris. Karin är en mycket uppskattad berättare, ofta med en stor mängd humor i berättelserna.
Klas Östergrens bok "Orkanpartyt" är en fantasiskildring med utgångspunkt från den nordiska mytologin där en ganska mörk framtid målas upp. Boken skildrar ett gäng som vägrar evakuera när det är dags för en orkan att dra in över landet. Man stannar kvar på en bar, tömmer den och hoppas att ödet ska göra att man klarar av den stundande orkanen. Boken ingår i den nya serien av nordiska böcker som heter "Mytserien". Klas föddes 1955 i Stockholm och är sedan många år boende på Österlen. Debuten kom 1975 med "Attila" och sedan dess har det blivit 16 böcker. "Gentlemän" från 1980 var det litterära genombrottet. Sedan dess har det även blivit ett antal manus för både film och TV. På senare år även en hel del översättningsarbete, bl a två Ibsen-böcker.
Isabelle Halvarsson är uppvuxen utanför Stockholm i Nacka kommun och bor numer på en gård utanför Simrishamn. Isabelle är barnboksförfattare och började skriva för sex år sedan. Fyra böcker om kattungen Fräs är mycket uppskattade bland barn som nyligen har lärt sig läsa. I Barnens Bokjury (barnens topplista) kom hon nyligen på tredje plats. Förutom författandet arbetar hon som barnbibliotekarie och inom Kulturskolan i Simrishamn. Redan som liten hade Isabelle ett stort intresse för böcker och gick tidigt till biblioteket för att låna böcker. Men eftersom hon inte kunde läsa fick hon inte låna hem några böcker vilket ledde till att hon i protest inte ville gå i skolan. Men hemma med sin mamma lärde hon sig något annat. Hon lärde sig alfabetet och det "var en bra sak", enligt Isabelle. Man instämmer.
Birgitta Lindqvist, skomakardotter och uppvuxen i Örebro bor nordväst om Paris med sin man Herman. Hon är globetrottern som talar sex språk flytande. 1986, vid 40 års ålder kom hennes diktsamling "Odelbart". Birgitta har under åren givit ut många barn- och ungdomsböcker. Boken hon berättar om idag heter "Där ingen kan nås" - en roman som skildrar Birgittas självupplevda händelser under två omtumlande levnadsår i Kina. Birgitta berättar bl a att under den tidens Kina fanns det i bokhandlarna endast böcker av Mao och ingen annan... Man ansåg från regimen att det räckte. Avslutningsvis sjunger Birgitta för oss den kinesiska sången"Trumman mullrar i öster". En hyllning till den Kinesiska kulturen där trumman har en avgörande roll, vilket vi också kunde konstatera under invigning respektive avslutningssermonierna i Kina-OS. I oktober åker hon tillbaks till Kina för att bl a översätta sin senaste bok. Tanken är att "Där ingen kan nås" ska översättas och ges ut i Kina. Låter som en stor utmaning - lycka till Birgitta!
Björn Hellberg kommer från Laholm. Redan 1969 kom hans debut "Tennisarenans giganter". 1981 kom "Gråt i mörker" som handlar om kommisarie Sten Wall och kanske är det just som deckarförfattare som Björn har sina flesta fans. Spänning och humor blandas på ett balanserat sätt i böckerna och hans fem senaste böcker har sålt över 550.000 exemplar. Troligen har hans deltagande som domare (tidigare även som tävlande) i tv-programmet "På spåret" hjälpt hans författarkarriär att ta fart. Björn är annars känd som en av världens kunnigaste tennisexperter som gärna briljerar med kom ihåg och fakta från matcher och händelser i tennisens värld. Senaste boken "Nattvandraren" är frukten av ett tips från sin son som arbetat som tidningsbud. Den handlar om en man som trots att han slutat som tidningsbud inte kan sluta att gå sina tidningsrundor nattetid. "Det handlar om en man som vakar i natten", säger Björn som är noga med att inte avslöja för mycket om bokens innehåll. Björn berättar också att han har fått en pralin uppkallad efter sig - Hellbergare. "Nu kan vem som helst smaka på mig", skojar Björn. Ofrånkomligt leder samtalet in på idrott och då framförallt tennis. Rod Lawer i hård konkurrens av Steve Sampras och Roger Federer är enligt Hellberg den störste tennisspelaren genom tiderna. Avslutningsvis avslöjar Björn att han vintertid går in i sitt skrivaride.
Håkan Nesser, också han från Närke, är från början gymnasielärare i engelska och svenska. Numer är han författare på heltid och har skrivit över 20 böcker. Även Håkan har skrivit deckarböcker. Många av hans böcker har översatts till andra språk och flera har också blivit film. Numer bor Håkan i London och på Gotland. Han har också bott några år i New York och det var också där på ett bibliotek han skrev det mesta av boken "Berättelse om Herr Roos". Håkan tycker mycket om New York och anser att staden egentligen borde "vara ett eget land". Boken som Håkan berättar om heter alltså "Berättelse om Herr Roos". Den handlar om en 59-årig man som arbetar på en fabrik som tillverkar termosar. Ante Valdemar Roos heter huvudfiguren och han är en ganska tråkig person som inte är speciellt nöjd med livet. Han tycker att omvigningen är tråkig och det tycker omgivningen om honom också. Men en dag får han en möjlighet att förändra sitt liv... Och han tar den tillsammans med en ung kvinna som blir hans vän. "Det är en roman till 75% och kriminalroman till 25%, säger Håkan".
Monica Wahlgren avslutar lördagens arrangemang genom att att ge författarna var sin Skillingebok med titeln "En skeppare ljuger sällan". Bokens Dag är ett samarrangemang mellan MW Projektservice (Monica Wahlgren), Bokhandeln i Simrishamn och Simrishamns kommun (Kultur- och Fritidsförvaltningen).
På entrébiljetten fanns det möjlighet att vinna en bok från någon av författarna. Jag själv hade tur och vann Håkan Nessers bok "Berättelse om Herr Roos". - Jag har aldrig läst någon av dina böcker men jag hade tur att vinna din bok så nu tvingas jag att läsa, var min kommentar till Håkan när jag samtidigt bad honom signera boken. Han tog min skämtsamma kommentar på rätt sätt och skrev sin signatur i bokens insida. Tack Håkan, det ska bli extra roligt att läsa din bok nu när jag både har fått höra lite om boken och även fått träffa dig.
Joachim Orrenius
VD VisitÖsterlen
http://www.visitosterlen.se/
1 kommentar:
Vilket trevligt reportage om Bokens Dag. Det borde publiceras i någon tidning.
Skicka en kommentar